I sommar finns alla möjligheter för den som, liksom jag, är intresserad av fotografi som konst. Flera av de absolut bästa fotograferna visas på olika håll i landet och passerar man något av följande ställen bör man stanna och ta sig en titt.
Från norr till söder:

 

Kulturhuset, Stockholm: Imogen Cunningham (24/5–8/9)

Fotografiska, Stockholm: Helmut Newton (31/5–29/9) ! ! ! Håkan Elofsson (28/6–11/8)

Strandverket, Marstrand: Christer Strömholm (21/6–1/9) Samma utställning som visades på Fotografiska förra året.

Fabriken, Bästekille (Österlen): Kenneth Gustavsson och Thomas Wågström (6/7–4/8)

Yoko Ono, Louisiana, Danmark. (7/6–29/9)
Det är ju inte bara foto, hon använder så otroligt många olika medier, men en utställning som helt säkert är värd ett par timmar av ens tid om man råkar vara i krokarna av Humlebæk. Tänk på att de har stängt på måndagar.

Man kan ju vara olika mycket intresserad av fotografi och gilla olika stilar naturligtvis. Själv kommer jag inte att anstränga mig över hövan för att få se Helmut Newton. Han är otroligt skicklig tekniskt, men jag har svårt för hans motivvärld. Lite för sexistisk och utstuderad för min smak.
Däremot tänker jag se till att få se Kenneth Gustavsson igen. Jag såg utställningen på Fotografiska förra hösten, men i mina ögon är den så magisk att jag bara måste se den igen. Och igen. Tur att boken finns: http://www.adlibris.com/se/product.aspx? isbn=9171262598

Det finns förstås massor av flera fotoutställningar att se om man är intresserad. Värmlands museum har t ex fotosommar och visar både Carl-Johan de Geer, Annika von Hauswolff och Jens Assur. Men om man vill plocka russinen ur kakan skulle åtminstone jag i första hand se de utställningar jag listat ovan.

Glöm inte att ta med den egna kameran ut i sommar!

Kommentera